Een batterij zorgt voor continuïteit in je energievoorziening!

Waar problemen met netwerkcongestie ontstaan, herrijzen er ook mooie oplossingen. Vanuit de bedrijventerreinen waar zicht dit probleem voordoet, ontstond een sterke wens om batterijen te kunnen gebruiken voor de opslag van zonne-energie. Het aanbod naar grootschalige opslagoplossingen bleek echter schaars. Onze leveranciers leveren een veilige en complete batterijopslagsystemen op basis van lithiumbatterijen voor onder andere de agrarische sector en commerciële en industriële partijen.

Onze leveranciers richten zich hiermee onder andere op bedrijven die een aanzienlijke hoeveelheid duurzaam opgewekte energie verloren zien gaan als het niet kan worden opgeslagen. Ook krijgen wij steeds meer vragen over de toepassing van een opslagsysteem bij de problemen die ontstaan door netcongestie. Het batterijsysteem start vanaf 10 kWh tot 10 MWh wordt momenteel vooral gebruikt door bedrijven, zonneparken en andere locaties waar energieopslag nodig is.

Sla je energie op en gebruik het later!


Het elektriciteitsverbruik van je bedrijf kan door de dag heen flink fluctueren met diepe dalen en hoge pieken. Omdat de leverancier altijd het maximale vermogen beschikbaar moet hebben, is de hoogste piek een zeer bepalende factor in jouw energierekening. Hoe hoger je piekbelasting, hoe meer je betaalt. Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kun je gemakkelijk je maximale belasting verlagen door tijdens pieken gebruik maken van jouw eigen opgeslagen energie. Het opslagsysteem kan vervolgens opgeladen worden tijdens daluren of met eigen opgewekte energie door zonnepanelen of windmolen. Zo verlaagt je niet alleen je aansluitingskosten maar ook je kWh tarief. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op!

Welk opslagsysteem moet ik kiezen?

Een batterijopslagsysteem kan uitkomst bieden. Onze leveranciers bieden energieoplossingen voor uiteenlopende toepassingen en voor verschillende sectoren. De systemen kunnen zowel in on-grid als off-grid situaties gebruikt worden en gecombineerd worden met conventionele als hernieuwbare energiebronnen. Soms als een manier om het eigen verbruik te verhogen, maar ook toepassingen voor peak load-shaving of een back-up systeem voor het opvangen van een stroomuitval of een slim batterijopslagsysteem voor een EV laadplein zijn mogelijkheden. Onze leveranciers hebben voor alle bovenstaande toepassingen een goede selectie aan oplossingen waarbij we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van de batterijen en omvormeroplossingen, zowel op het gebied van veiligheid, kostenefficiency als levensduur.

Voordelen energieopslagsysteem


• Lagere netkosten door de maximale belasting te verlagen
• Lagere energiekosten door in te kopen in de daluren
• Lagere pieken zijn minder belastend voor de apparatuur en connectiepunten waardoor gehele systeem langer mee gaat
• Perfect te combineren met PV- en/of windturbine-systemen
• Automatisch systeem, dus geen extra werknemerskosten & geen invloed op procesdynamiek
• Ten opzichte van het gebruik van een generator: duurzamer, sneller, stiller en op lange termijn goedkoper door de afwezigheid van brandstofkosten

Een batterijopslagsysteem kan uitkomst bieden. Onze leveranciers bieden energieoplossingen voor uiteenlopende toepassingen en voor verschillende sectoren. De systemen kunnen zowel in on-grid als off-grid situaties gebruikt worden en gecombineerd worden met conventionele als hernieuwbare energiebronnen. Soms als een manier om het eigen verbruik te verhogen, maar ook toepassingen voor peak load-shaving of een back-up systeem voor het opvangen van een stroomuitval of een slim batterijopslagsysteem voor een EV laadplein zijn mogelijkheden. Onze leveranciers hebben voor alle bovenstaande toepassingen een goede selectie aan oplossingen waarbij we hoge eisen stellen aan de kwaliteit van de batterijen en omvormeroplossingen, zowel op het gebied van veiligheid, kostenefficiency als levensduur. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op!

Veel gestelde vragen over energieopslag

1Wat is piekbelasting?
Iedere elektrische installatie en machine heeft een bepaalde hoeveelheid elektriciteit (of vermogen) nodig om naar behoren te functioneren. Door de dag heen kan het gebruik van een bedrijf flink fluctueren omdat het ene proces zwaardere elektrische operaties vergt dan de ander en er soms meerdere processen tegelijk verlopen. Het hoogste elektriciteitsgebruik wordt ook wel de piekbelasting genoemd.
2Waarom zijn hoge pieken problematisch?
Om te garanderen dat alle pieken ook geleverd kunnen worden, moet de energieleverancier dit maximale vermogen 24/7 beschikbaar hebben voor de klant. Al is de piek vaak maar van korte duur, het net moet deze altijd kunnen accommoderen. Deze garantie brengt hoge kosten die bij de klant in rekening gebracht worden. Hoe hoger de piekbelasting, hoe hoger de energierekening. Deze grid kosten komen bovendien nog bovenop de prijs die men betaalt per kWh.
3Welke manieren van 'peak shaving' zijn er?
Zoals de naam impliceert is peak shaving niks anders dan het verlagen van de piek belasting en dit kan op verschillende manieren gedaan worden.
De meest rechtdoorzee methode is om rond het moment van piekbelasting bepaalde machines of installaties uit te zetten. Deze methode kan relatief betrouwbaar zijn mits de juiste controllers gebruikt worden die pieken kunnen voorspellen. Echter betekent deze methode wel dat een deel van het proces gedwongen stilgelegd wordt, en dat deze tijd op een minder optimaal deel van de dag alsnog moet worden ingehaald. Dan is er de tweede methode waarbij er een eigen enrgiebron wordt ingezet om de piek op te vangen. In dit geval zet het bedrijf een grens op de totale belasting van het proces en alles boven deze grens wordt niet meer geleverd door het net, maar door de energiebron van het bedrijf. Een dieselgenerator als energiebron is een optie. Echter zijn deze niet duurzaam, luid en kosten op de lange termijn veel geld bij frequent gebruik door het verbruik van brandstof en verslijtende onderdelen. Bovendien heeft een generator tijd nodig om op te starten, wat erg nadelig is bij korte, plotselinge pieken. Een veel betere optie in 2021 is het gebruik van een batterijsysteem als energiebron. De accu wordt opgeladen op de momenten dat de daltarieven gehanteerd worden, en ontladen zodra de belastingsgrens bereikt wordt. Zo vangt het systeem het overschot aan belasting op met de goedkoopst mogelijke energie. Door op deze manier de maximale pieken te verlagen, wordt zowel op netkosten als prijs per kWh bespaard. In het geval dat het bedrijf al gebruik maakt van een PV- en/of een windturbine systeem, kan de batterij uiteraard opgeladen worden met eigen gegenereerde energie.
4Wat kost energieopslag d.m.v. batterijen?
Houd er rekening mee dat batterij opslag zeer kostbaar is en ligt rond de € 500,- tot € 1.000, – per kWh voor kleinschalige toepassingen. Echter de besparing door het opvangen van pieken en dalen op het net is dermate groot dat een batterij afhankelijk van de benodigde grote van de batterij, zich in een aantal jaar terugverdient. Zeker als je niet mag terugleveren op het net.
5Welk type batterij past bij zonnepanelen?
Lithium-ion batterijen: Dit type batterij is aangeraden bij zonnepanelen elektriciteit opslag. Hun opslagcapaciteit is zeer groot tegenover het gewicht, opladen gebeurt snel.
6Wat is de levensduur van een batterij?
De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10000 cycli en gaan dus zo’n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.
7Wat kan ik doen met 1 kwh
Een half uur stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt. Twaalf gerechten vijf minuten in de magnetron opwarmen. Een ledlamp van 5 Watt 200 uur laten branden. 5 avonden tv kijken. Een zuinige koelkast 2 dagen laten koelen. 25 uur lang een laptop gebruiken. Tot wel 100 keer uw smartphone opladen.

Onze project organisatie regelt alles van aanvang tot oplevering!